• Velkommen til Stavne Arbeid og Kompetanse KF

    Velkommen til Stavne Arbeid og Kompetanse KF

  • 001
  • Den viktige samtalen

    Den viktige samtalen

  • Solid - Raus - Spenstig

    Solid - Raus - Spenstig

Stavne hjelper jobbsøkere ut i arbeid gjennom karriereveiledning, opplæring og arbeidspraksis i samarbeid med næringslivet.
Stavne driver støtte- og rehabiliteringstiltak for de som trenger bistand på ulike livsområder.

Velkommen til Stavne! (brosjyre)

Prosjektsamarbeid mellom Stavne og Siauliai Socialines Integracijos Centras


Våren 2015 takket Stavne «ja» til en forespørsel fra Litauen om å delta i et prosjektsamarbeid denne høsten. Prosjektet, som heter «Vectors for success» (eller «Suksessfaktorer»), er finansiert av EEA/ Norway Grants. Siauliai Socialines Integracijos Centras (SIC) og Friomsorgen i Siauliai fylke er prosjekteierne. Gjennom prosjektet ønsker de å lære mer om hva som kan virke forebyggende i jobbing med ungdom som står i fare for å begå kriminelle handlinger, eller forebygging mot gjentatt kriminalitet hos ungdom som allerede er straffedømte.
Samarbeidet er lagt opp med til sammen 4 samlinger. Det første besøket var i begynnelsen av oktober, da fem representanter fra Siauliai besøkte Stavne og Trondheim.

 StaLit.1

Vilja, Renata, Aida, Viktorija, Jannike, Diana, Yulia og Nemanja etter besøk i rådhuset. Foto: Helen Eliassen, Trondheim kommune

De fikk omvisning og presentasjoner både på Stavne og i Rådhuset, besøkte Friomsorgen, Konfliktrådet, Brygga og Dagsverket. Et besøk på Lerkendal og RBK Ung i Jobb-programmet ble det også tid til, noe som blant annet inkluderte tur opp i toppetasjen på Scandic hotellet. Stavnes volontører Nemanja og Yulia fulgte de litauiske deltakerne – Aida, Viktorija, Vilja, Diana og Renata – gjennom hele programmet. De var veldig fornøyde med besøket sitt hos oss. Spesiell interesse viste de for avdelingene Brygga, RBK ung i jobb og Dagsverket. I tillegg synes de at de kognitive programmene og metodene som er i bruk på Stavne, i Konfliktrådet og innen Friomsorgen er spennende og noe de vil lære mer om.
De øvrige tre samlingene foregår i Siauliai, og første runde ble gjennomført nå 19.-22. oktober. Neste besøk blir i slutten av november, og siste samling i januar 2016. Planen er at tre ansatte reiser i november, og fire i januar. Reidun (kognitive program,) og Jannike (jobbkonsulent/ prosjektkoordinator,) fikk æren av å delta på første samling. Det ble en ny og annerledes erfaring for begge to.

Reisen til Litauen
Siauliai er en litt annerledes by. Den ble bombet til ruiner både under første og andre verdenskrig, og bygd opp igjen mens Litauen fortsatt var en del av Sovjetunionen. Vi fikk ikke særlig inntrykk av bybildet siden programmet vårt var såpass tettpakket, men det lille vi så virket ganske grått. Det er stor fraflytting flere steder i Litauen, og befolkningen i Siauliai har blitt redusert fra 180.000 til 80.000 innbyggere de siste årene, ble vi fortalt.
Vi fikk tilbud om å overnatte i et hus i skogen utenfor Siauliai, i stedet for å bo på hotell i byen. Det takket vi heldigvis ja til, for det ble en helt spesiell opplevelse! Huset kalles «Birdwatch», og på eiendommen befinner det seg ikke mindre enn fem rådyr, ti hubroer, to ørner (som ikke er flyvedyktige på grunn av skader), tre hunder, en hest og fire – fem gauper. Dyrene går fritt i store innhegninger. Grunnen til den (for oss) noe uvanlige samlingen av dyr, er at prosjektleder Aidas ektemann Petras forsker på dyrs atferd når de er født i fangenskap og skal settes fri i naturen. Vi ble innlosjert i huset først på kveldstid, og ble introdusert for snerrende gauper nesten med en gang vi hadde kommet. Spennende! Etter den velsmakende hjortegryta vi fikk servert som velkomstmiddag, ble vi invitert med på villsvinjakt på natten. Vi takket høflig nei, da vi var litt trøtte. Kanskje aktuelt en annen gang?

StaLit.2

Denne rådyrfamilien gikk rett utenfor husveggen vår.

Faglig opplegg var basert på ønsker vi meldte inn før vi dro. Det startet første dagen med presentasjon av et EU-finansiert prosjekt som handlet om integrering av innvandrere i Siauliai. Ikke ulikt norske introduksjonsprogram for flyktninger. Deretter dro vi til en institusjon i landsbyen Gruzdziai, som huset kriminelle gutter i alderen 12-16 år. Besøket der var som å tre flere år tilbake i tid. De unge beboerne vi møtte hadde alle den samme korte hårfrisyren (for å unngå lus), og var travelt beskjeftiget med forskjellige oppgaver. Noe av hensikten var at de skulle være så opptatte med sine gjøremål at de ikke fikk tid til å tenke slemme tanker... I det flotte hovedhuset hadde de både skoleavdeling, kjøkken og sovesaler. Vi ble veldig imponerte over rensligheten - det var ikke et støvfnugg å få øye på! Sovesalene med inntil 8 senger, var uten personlige bilder eller eiendeler og svært ryddige. Fokus var på endring av atferd og da var det viktig at det var orden også i omgivelsene, fortalte bestyreren. Han viste oss rundt på gårdsområdet, der det foregikk vedproduksjon, snekkervirksomhet og annen produksjon, gymsal og fine uteområder.

StaLit.3

Reidun, Jannike og bestyreren i hovedhuset.

Dag to var det tid for egne presentasjoner i SICs lokaler på Siauliai universitet. Her var 20 prosjektdeltakere fra hele Litauen samlet, med forskjellige roller innen arbeid med ungdom og kriminalitet. Jannike fikk starte med presentasjon av Stavne og våre arbeidsrettede tiltak. Deretter tok Reidun over og fortalte om kognitive program samt Stavnes sosiale avdelinger. I forbindelse med prosjektet skal det lages en film, og i den sammenheng ble vi begge intervjuet av en TV-stasjon i Siauliai rett etter presentasjonene våre.

StaLit.4

Reidun, Viktorija og Giedre

I Siauliai har de et stort (EQUASS-sertifisert) arbeidstreningssenter som vi besøkte. De tilbyr flere forskjellige program av ett års varighet. Brukerne er enten henvist fra arbeidskontoret, sendt av arbeidsgiver eller betaler selv for å delta. Dette var et flott sted som vi ble imponerte over! Omvisningen tok en drøy time, vi var da innom avdelinger som ga opptrening og kvalifisering innen bilfag, blomsterbinding, frisør, butikkarbeid, negledesign, renhold, lærarbeid, IT, regnskap, restaurant, skjønnhetspleie ... de tilbød også kjøreopplæring. Og dette var ikke alt. Vi ble enige om at de ansatte som reiser til Siauliai i januar, skal besøke arbeidstreningssenteret igjen, og denne gangen skal Stavnes attføringsfaglige arbeidsmetoder og produktlinje innen eksempelvis lærarbeid presenteres. Det vil også bli satt av bedre tid til erfaringsutveksling og drøftes eventuelle muligheter for videre samarbeid.
I tillegg til disse eksemplene fikk vi besøkt forskjellige steder som en behandlingsinstitusjon for rusavhengige, et arbeidskontor for ungdom og Friomsorgen i Siauliai. Vi ble tatt godt imot alle steder, og fikk vite mye om både forskjeller og likheter i arbeidsfelt og metodene som brukes der og her hjemme.

Siste dag var viet sightseeing og hjemreise. Vi fikk tatt en titt på landsbyen i nærheten av huset «vårt» i skogen og sagt farvel til flere av dyrene før vi dro videre. Det ble tid til en visitt på sjokolademuseet i Siauliai, sjokoladeshopping og lunsj før vi vendte nesen hjemover. Mette på både inntrykk, komle og sjokolade.

StaLit.5

Litauens nasjonalrett, en slags komle servert med bacon og rømme. Og bygg-brus ved siden av.

Presenting the project “Capacity biulding platform “Vector of success“
(No. NOR-LT10-VRM-01-K-01-014)

Project “Capacity building platform “Vector of success“ started in september 2015. Project is co-financed by the republic of Lithuania and the 2009-2014 Norwegian financial mechanism. Project duaration time – 8 months.
Project promoter – Social integration center. Project partners – Siauliai County probation Office and Trondheim municipality’s work and competences center “Stavne“.
Why this project? Children and youth delinquency prevention, social skills formatting are underlying and one of the topical legal regulation’s areas. For minors who have done criminal activities trials more often impose educative influence measure (LR Criminal code 82 part 1 paragraph 5, 87 part 2 paragraph 5) behaviour restriction – to participate in governmental or non-governmental institutions and organizations held social education or rehabilitation measures. So even the best legal base isn’t going to change the situation if firstly there isn’t going to be fairly qualified specialists which could suitably (re) socialize minors, make them able “to cut a swath” of underlying values, to take a responsibility for their behaviour and life. Secondly – there won’t be provided financial potential (resource) for programmes implement. With this project is seeking a rational way to solve educative influence measures to use in care of Siauliai county probation service going minors’ possibilities of NGO.
The main aim of the project – develop specialists general and professional abilities for successful work with minors inclined into delinquency, optimize various levels of institutions internecine complex communication.
Target group of the project – specialists (48 persons) who are working with minors inclined into delinquency, minors (10 persons) who are in supervision of Siauliai county probation service and their family members.
The main activities of the Project are:
1. International co-operation: Good Norway‘s experience and practice.
2. Specialists, minors and their families personal, social and professional competences education.
3. Social dialogue“Social alarm“.
Seeking influence: to strengthen NGO’s abilities and created sympathetic environment for NGO’s sector.

solidrausspenstig

Partner

   nav   trondheim-kommune  assurancearbeidinkludering sh       læreplassmerke1            MFT